Persoonlijk spreek ik liever over plantmedicijnen en niet over drugs, zoals in dit artikel. Elke plant heeft (genees)kracht, ook de andijvie, wortel, biet. Sommige planten hebben een kalmerende, pijnstillende of hallucinogene werking.

Veel van deze planten gebruiken we nog dagelijks in de geneeskunst. Digitalis voor hartmedicatie en de papaver, wordt uiteindelijk morfine. In de iepenknoppen en de wilg, zit dezelfde pijnstillende stof als in paracetamol. Het is super makkelijk om zelf een pijnstiller uit de natuur te halen en te bereiden.

En er zijn nog veel meer plantmedicijnen met een hallucinogene werking dan in dit artikel genoemd wordt, bijvoorbeeld doornappel en de blauwe winde. Prachtige bloemen hebben ze, maar gebruik deze maar liever niet. Ik heb ze jarenlang proberen te kweken, maar vonden in mijn tuin geen vaste grond.

Alles in en uit de natuur heeft geneeskracht. Wat voor de een goede (plant)kracht is, is dat voor de ander niet.  Daarom vraagt het gebruik van kruiden altijd maatwerk en bij zelf gemaakte preparatie om voorzichtig uitproberen, omdat de (geneeskracht) kracht per plant en oogst verschillend is.

Ik ben blij dat de kracht van de natuur weer zo ontdekt wordt, maar vrees ook voor de vele wildplukkers die geen walnoot meer overlaten in het bos of alle daslook wegplukken in het voorjaar.

Hier in het Hollands Hout bos, zijn de walnootbomen leeggeroofd en zelfs mishandeld met lange stokken om de noten uit de boom te slaan. De planten om de boom heen zijn volledig vertrapt en er is inmiddels geen noot meer te vinden. De dieren moeten er ook van leven en de plant zelf moet ook overleven. Dus neem alleen wat je echt nodig hebt, pluk en neem bewust. Dat blijft de gouden plukregel. Daarbij zijn er herboristen die kruiden en planten verkopen en hier hun boterham mee verdienen. Zeker in deze tijden is het juist zo belangrijk alles om ons heen te steunen.

Daar kan geen plantkracht tegen op, maar is een MENSENkracht.