Iriscopie
Ogen zijn de zetels van de ziel. Wie kent de uitdrukking niet!?
Het oog verteld ons veel, over onze gezondheid en over wie we zijn. Als duizenden jaren schrijven en spreken artsen, genezers, filosofen op uiteenlopende wijze over de ogen en waarop deze gezondheid, emoties, karakter, denken en persoonlijkheid van de mens onthullen.
Iriscopie is een techniek en diagnostisch hulpmiddel waarbij we met behulp van patronen, kleuren en andere kenmerken van de iris een indruk kunnen krijgen over verstoringen in het lichaam en oorzaken voor disbalans.
De iris (het gekleurde deel van het oog) is een blauwdruk van onze constitutie. Welke deels genetisch bepaalt is en waarop ook omgevingsinvloeden effect hebben. Zoals bijvoorbeeld onze leefstijl.
Elk orgaan en elk systeem correspondeert met een deel van de iris. Hoe sterker de prikkel, hoe duidelijker dit waarneembaar is in het oog.
Met iriscopie kijken we naar:
– De structuur van de iris
– De vorm van de pupil
– Tekens/ afwijkingen in de structuur van de iris
– Het oogwit (sclera)
We vergelijken we de waarnemingen uit het oog, met een iriskaart. De iriskaart is een plattegrond van de iris, die de iris opdeelt in verschillende gebieden die met een deel van het menselijk lichaam corresponderen. Op deze manier is te zien of bepaalde organen of systemen in het lichaam ontstoken, te actief, verstoord of in goede conditie zijn.
Ook wanneer er geen directe klachten zijn, kan iriscopie het handig zijn in het kader van preventie.
In de praktijk wordt gebruik gemaakt van een iriscoop.
Iriscopie wordt in de praktijk gecombineerd met Chinese tongdiagnostiek en mogelijk ook levend en droog bloedanalyse. Na het consult krijg natuurgeneeskundig advies en ga je aan de slag met kruiden, supplementen en voedingsadvies.