Veel ziekten en klachten ontstaan door langdurige onderdrukking van emoties.
We leven in een MIND maatschappij, waarin nauwelijks ruimte is voor de emotie. We mogen zoveel emoties niet meer uiten, dat we niet meer goed weten hoe we dat moeten doen. Ze zijn soms zo onderdrukt, dat we ze niet meer kunnen voelen. We leven in ons zelf gemaakte ijzeren pantser en in ons hoofd.

Dit is een somber leven, waarin we het kompas missen van ons gevoel en onze intuïtie.

Het hoofd is een doolhof. We kunnen miljoenen wegen nemen en duizenden dingen hierbij denken. De juiste, kloppende weg wordt altijd aangewezen door het gevoel. Als je niet meer kunt voelen, is het lastig kiezen en kan je verdwaald voelen in je eigen leven.
Emoties onderdrukken breekt altijd een keer op. Het lichaam dealt ermee op zijn eigen manier.
Onderdrukte emoties zorgen voor een negatieve verandering in de zuur/base balans van je lichaam, ze hebben negatief effect op je hormonen en vreten je magnesium voorraad op. Calcium en ijzer hopen zich op in je celweefsel. Dit geeft een mineralen pantser (van ijzer en calcium) en een verkramping in je gehele lichaam.
Dat is niet voor niets. Het pantser is een beschermingsmechanisme van je lichaam, om de emoties maar niet te voelen en te uiten. Soms kan dit juist heel goed zijn, bijvoorbeeld dat je voor je kinderen kan zorgen en jezelf, na een groot verlies van een dierbare. Echter, als je de emoties niet doorleefd en verwerkt worden, zal dit pantser alleen maar sterker worden en je niet geuite emoties, zullen binnen ‘slaan’. Dit heeft ook gevolgen voor je fysieke gezondheid.

 

Bevroren emoties kunnen tal van lichamelijke reacties te weeg brengen, zoals spijsverteringsklachten, auto- immuunziektes, metabolische problemen, bijnieruitputting, stijfheid en ontstekingen.
Emotioneel vriest het in je lichaam en er een breaking point voor nodig, om hier aan te willen gaan staan. Dikwijls zijn dit lichamelijke klachten die te veel escaleren, waardoor uiteindelijk hulp wordt gezocht in het alternatieve circuit. Of er ontstaat een overspannenheid of burn-out.

Met kruiden en voeding, is absoluut heel erg veel te doen, om het lichaam te ondersteunen in zijn herstelproces. Daarnaast, geeft het ‘breaking point’ wat mensen ervaren hebben de eerste opening in het pantser. Er komen (ongewild) emoties vrij. Dikwijls is er angst, voor ziekte en er wordt hierdoor stil gestaan bij de zin van het leven. Uit angst, oncontroleerbare emoties en de sterke levenswens die gevoeld wordt, zijn mensen bereid hun leven te veranderen en daarom ook hun coping mechanisme en omgang met emoties.

We moeten ons lichaam weer uitnodigen voor emotionele expressie en laten losbreken, uit het opbouwde mineralen pantser. Dit doe je door krachtige lichamelijke healing interventies, zoals dansen, AUM meditaties, ademwerk, lichaamswerk en shaken! Dit lichaamswerk werkt door op celniveau en maakt het pantser los. Het laat de energie in je lichaam weer stromen, geeft lucht en ruimte voor leven. Emoties maken je leven echt, ze geven je leven kleur, koers en glans. Koester ze, heb ze lief, omarm ze.
Tot slot een persoonlijke noot, want al deze wijsheid komt grotendeels uit eigen ervaring. Ik heb het geluk gehad dat ik op hele jonge leeftijd een depressie kreeg, waardoor ik begin 20 jaar al moest leren om mijn emoties serieus te nemen. Daarnaast ben ik juist een dansfacilitator geworden, omdat ik me zo stijf voelde in mijn lijf en ik mijn passie wilde uitleven. Ik dans bijna dagelijks als expressie en om mijn neiging naar stijfheid in mijn lijf te laten smelten.
Genezing is altijd een samenspel tussen body and soul! En beiden vragen om goede zorg en aandacht.
Heal yourself en je bent welkom in onze Dancing heart path journey’s en AUM meditaties, als in onze praktijken Bloeiend en bezield leven en mesologie Jan Franssens!